Η συλλογική δράση αντίδοτο στην κοινωνική κατάθλιψη στα χρόνια του μνημονίου
Τις ψυχολογικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη διάρκεια των προηγούμενων χρόνων μελέτησε η έρευνα του Εργαστηρίου Ψυχολογικών Εφαρμογών & Επικοινωνιακού Σχεδιασμού του ΕΚΠΑ, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες μέρες.
Η έρευνα, που συντονίστηκε από την Μπετίνα Ντάβου, καθηγήτρια Ψυχολογίας και το Νίκο Δεμερτζή, καθηγητή Πολιτικής Επικοινωνίας (διδάσκουν και οι δύο στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών), οδήγησε σε πολλά και αρκετά ενδιαφέροντα συμπεράσματα αναφορικά με τα ψυχολογικά αποτελέσματα της κρίσης.
Σύμφωνα με κάποια από τα αποτελέσματα της έρευνας, φάνηκε ότι «Η εμπλοκή σε συλλογικές δράσεις, πέρα από τα θετικά συναισθήματα που προκαλεί δημιουργεί και ένα υποστηρικτικό πλαίσιο, νιώθεις ότι δεν είσαι μόνος […] Αυτοί που τα προηγούμενα χρόνια συμμετείχαν σε συλλογικές δράσεις, κινήματα κλπ. ήταν οι μόνοι που μας είπαν ότι ένιωσαν χαρά κατά τη διάρκεια της κρίσης.»
Ένα άλλο αξιοσημείωτο στοιχείο που ανιχνεύθηκε στην έρευνα είναι η ανάγκη των ανθρώπων «να δημιουργήσουν συνεκτικές αφηγήσεις για το ‘τι έχει συμβεί’. Εάν δεν μπορείς να τη δημιουργήσεις ο ίδιος» λέει η κ. Ντάβου, «είναι πιθανό να υιοθετήσεις μια έτοιμη αφήγηση, που θα σου προσφέρει και μια διάκριση του τύπου ‘αυτοί φταίνε’ και ‘αυτοί θα με σώσουν’».
Ενδιαφέρον έχουν τα αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας τα οποία μπρορούν να βρεθούν στους παρακάτω συνδέσμους:
Αποτελέσματα-1ο μέρος
Αποτελέσματα-2ο μέρος
Αποτελέσματα-3ο μέρος