organosi 2.0

Για να…οργανωθούν οι οργανώσεις!

Βέροια | Σημαντική δωρεά συνταξιούχου δίνει ανάσα σε νοσοκομείο

Ενα έργο πνοής που θα σώσει ζωές σε ολόκληρη την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, η δημιουργία αιμοδυναμικού εργαστηρίου με στεφανιογράφο στο νοσοκομείο Βέροιας, βρίσκεται στα σκαριά. Χάρη στη γενναία δωρεά της Βεροιώτισσας συνταξιούχου Μαρίας Σάκκα-Μπέλα, ολοκληρώνεται ο πλήρης εξοπλισμός της αίθουσας, απομένει όμως και η Πολιτεία να επισπεύσει τις διαδικασίες για την προμήθεια του στεφανιογράφου, που σκοντάφτει σε γραφειοκρατικά ζητήματα.

Το αιμοδυναμικό εργαστήριο είναι απαραίτητο για να αντιμετωπιστούν άμεσα καρδιοπαθείς των οποίων η ζωή κρέμεται από μια κλωστή, για παράδειγμα σε περίπτωση που πάθουν έμφραγμα. Δυστυχώς, όμως, ο πληθυσμός της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας είναι ακάλυπτος, διότι τέτοια εργαστήρια διαθέτουν μόνο τα νοσοκομεία «Παπαγεωργίου», ΑΧΕΠΑ και «Γ. Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη.

Με τη ζωτικής σημασίας προσφορά της κ. Σάκκα-Μπέλα στη μνήμη της κόρης της Αγαθής, στήνεται ένα εργαστήριο που θα ανταποκρίνεται στην τελευταία λέξη της τεχνολογίας και θα κοστίσει, με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς, 120.000 ευρώ. Το έργο όμως συναντά γραφειοκρατικά προβλήματα και ήδη η τοπική κοινωνία κινητοποιείται ώστε να αποκτηθεί άμεσα ο στεφανιογράφος.

«Το νοσοκομείο είναι σχεδόν έτοιμο να λειτουργήσει το στεφανιογράφο από άποψη υποδομής και προσωπικού αλλά την απόκτηση και έναρξη λειτουργίας του εμποδίζουν οι καθυστερήσεις στην ανάδειξη του τελικού μειοδότη. Η δωρήτρια με τα χρήματα στο χέρι και την αγωνία στο πρόσωπο περιμένει φοβούμενη μην τυχόν χαλάσει κάτι και δεν μπορέσει να ολοκληρώσει τη δωρεά», είπε στον «Α» ο διοικητής του νοσοκομείου Βέροιας, Νίκος Χατζηδημητρίου. Οπως πρόσθεσε, «οι εργασίες εκτελούνται εδώ και περίπου τρεις μήνες. Θα τελείωναν αν είχε ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός. Η διαδικασία για την προμήθεια του στεφανιογράφου ξεκίνησε πριν δυο μήνες και καθυστερεί λόγω των προσφυγών που κάνουν ορισμένες από τις ενδιαφερόμενες εταιρίες».

Η αίθουσα, στο ισόγειο του νοσοκομείου, περιλαμβάνει γραφεία ειδικού γιατρού, μηχανημάτων και χειριστών μηχανημάτων, θα ονομάζεται «Αγαθή Σάκκα» και θα φέρει την επιγραφή: «Δωρεά Μαρίας Σάκκα-Μπέλα σε μνήμη της κόρης της Αγαθής Σάκκα, αρχιτεκτόνισσας».

Το αιμοδυναμικό εργαστήριο εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ώς τα τέλη του 2012 και θα μειώσει κατά 50% το χρόνο που χρειάζεται για να γίνει η διάγνωση και θεραπεία των καρδιοπαθών. «Για να διακομιστεί ένας ασθενής από τη Φλώρινα σε αιμοδυναμικό εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη, περνούν τρεις ώρες. Δεν προλαβαίνει καν να υποβληθεί σε αγγειοπλαστική. Είναι απαγορευτικό! Το όφελος θα είναι τεράστιο για τον πληθυσμό της ευρύτερης περιοχής.

Μόνο από τη Βέροια μεταφέρονται στη Θεσσαλονίκη τουλάχιστον 250 ασθενείς το χρόνο για στεφανιογραφία», επισήμανε στον «Α» ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννης Βογιατζής. Η ανάγκη επίσπευσης της προμήθειας του στεφανιογράφου συζητήθηκε, με άλλα κρίσιμα θέματα για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου, στη συνάντηση που είχαν την περασμένη Τρίτη ο διοικητής του ιδρύματος με το βουλευτή Ημαθίας της ΝΔ Λάζαρο Τσαβδαρίδη.

Πηγή

8 Αυγούστου, 2012 Posted by | Νέα και ενδιαφέροντα | | no comments

Comments are closed.