organosi 2.0

Για να…οργανωθούν οι οργανώσεις!

Αττική: Δωρεάν εξετάσεις και ενημέρωση για τους γυναικολογικούς καρκίνους

Δωρεάν εξετάσεις και ενημέρωση για τις μορφές του γυναικείου και γυναικολογικού καρκίνου περιλαμβάνει η καμπάνια «For Her» που ξεκινά το Σάββατο 7 Μαρτίου στην Αθήνα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8/3).

Συγκεκριμένα, το Σάββατο από τις 11:00 π.μ. έως και τις 15:00 μ.μ. σε ειδικό χώρο του εμπορικού κέντρου Golden Hall (Λεωφ. Κηφισίας 37A, Μαρούσι) όσες γυναίκες επιθυμούν μπορούν να ενημερωθούν και να συζητήσουν με εξειδικευμένους γιατρούς για τους γυναικολογικούς καρκίνους. Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα να υποβληθούν σε ψηλάφηση μαστού από ειδικά καταρτισμένους επιστήμονες της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Women for Oncology».

Επίσης το Σάββατο στις 15:00 μ.μ. στο Βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24, Αθήνα) πραγματοποιείται ενημερωτική εκδήλωση για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Μάλιστα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο σκηνοθέτης της ταινίας «Κοινός Παρονομαστής», Σωτήρης Τσαφούλιας θα ανακοινώσει την προσφορά χρηματικού ποσού για την πρόληψη του καρκίνου στις γυναίκες.

Οι διοργανωτές της καμπάνιας βρίσκονται ήδη σε επαφή με όλες τις γυναικολογικές κλινικές, ιδιωτικών και δημοσίων νοσοκομείων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα διενέργειας δωρεάν τεστ Παπανικολάου όλο τον Μάρτιο, σε όσες γυναίκες το έχουν ανάγκη.

Η καμπάνια «For Her» αποτελεί πρωτοβουλία της φαρμακευτικής εταιρείας Roche Hellas και διεξάγεται σε συνεργασία με την μη κερδοσκοπική οργάνωση «Women for Oncology» και την υποστήριξη του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής». Απευθύνεται όμως σε όλους, καθώς επηρεάζει έμμεσα όλη την οικογένεια. Ο καρκίνος της γυναίκας είναι μια πολύπλοκη νόσος και διαχωρίζεται στον γυναικείο κακρλίνο που αφορά στον μαστό και στον γυναικολογικό που αφορά στο αναπαραγωγικό σύστημα, επηρεάζοντας τις ωοθήκες, τον τράχηλο της μήτρας κ.α.

Στην Ελλάδα, ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες. Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται πάνω από 4.900 γυναίκες, ενώ περισσότερες από 2.000 χάνουν τη μάχη με τη νόσο, ετησίως. Σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία του 2011, η επίπτωση του καρκίνου του μαστού εκτιμάται στα 6.454 περιστατικά, με το 27%-28% των γυναικών να είναι κάτω των 50 ετών. Το 45% των γυναικών που θα διαγνωστούν με καρκίνο μαστούθ θα χρειαστούν μαστεκτομή.

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι η τέταρτη συχνότερα εμφανιζόμενη μορφή καρκίνου στις γυναίκες, στην Ευρώπη και πρώτη αιτία θανάτου μεταξύ των γυναικολογικών καρκίνων στην Ελλάδα. Στη χώρα μας πάνω από 900 περιστατικά διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο, ενώ περισσότερες από 500 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους από τη νόσο, σε ετήσια βάση.

Τέλος, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι η τρίτη συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκα, με περισσότερα από 530.000 περιστατικά κάθε χρόνο, παγκοσμίως. Οι μισές γυναίκες που θα διαγνωστούν με τη νόσο ειναι 20-45 ετών. Στην Ελλάδα καταγράφονται κάθε χρόνο 580 νέα κρούσματα και 240 γυναίκες καταλήγουν τελικά από τη νόσο.

Πηγή

5 Μαρτίου, 2015 Posted by | Νέα και ενδιαφέροντα | | no comments

Comments are closed.