organosi 2.0

Για να…οργανωθούν οι οργανώσεις!

Κολωνάκι: ιστορικός-αρχιτεκτονικός περίπατος με τους Ατενίστας

Αυτήν την Κυριακή 15 Μαρτίου 2015, η ομάδα atenistas Πόλις δίνει ραντεβού στις 11.30 στην Πλατεία Κολωνακίου και σας προσκαλεί σε έναν ιστορικό και αρχιτεκτονικό περίπατο σε μια απ’ τις ενδιαφέρουσες συνοικίες της Αθήνας, το Κολωνάκι, που ανέκαθεν υπήρξε στέκι πολιτικών και καλλιτεχνών, τόπος συνάντησης τόσο των διανοουμένων όσο και των κοσμοπολιτών της Αθήνας, συνθέτοντας ένα ενδιαφέρον κοινωνικό μωσαϊκό.

Γεμάτο φιλολογικά καφενεία με πιστούς θαμώνες τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, τον Κώστα Βάρναλη και τον Παναγιώτη Τέτση, νοσταλγούς της ρομαντικής Αθήνας. Με αέρα γεμάτο από το άρωμα μιας εποχής πλούσιας σε πνευματικές αναζητήσεις και προβληματισμούς αποτέλεσε κέντρο εκπόρευσης κοινωνικών και πολιτικών ζυμώσεων, γι’ αυτό και το όνομα του, όχι άδικα, έχει συνδεθεί με την Ιστορία της νεότερης Ελλάδας.

Θα ξετυλίξουμε την ιστορία του μέσα από τα καλαίσθητα κτίρια αλλοτινών δεκαετιών. Από τις μεσοπολεμικές πολυκατοικίες του 1930 γύρω από την πλατεία, στο καφέ «Βυζάντιο» των ’60ς με πελατεία τον «αφρό» της αθηναϊκής διανόησης και διάσημους θαμώνες, Χατζηδάκη, Γκάτσο, Ελύτη και Μόραλη. Από το Βρετανικό Συμβούλιο που ιδρύθηκε το 1934, μέχρι το «Θεολογίτειον» που οικοδομήθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα. Από τον χειμερινό υπόγειο κινηματογράφο «Έμπασσυ» που πρόβαλε την πρώτη του ταινία στα τέλη του 1962 και την οικία του αξεπέραστου συγγραφέα της γενιάς του ’30 Μίτια Καραγάτση, μέσω της οδού Πατριάρχου Ιωακείμ, που είναι ο πρώτος δρόμος στην Αθήνα με ολοκληρωμένες πολυκατοικίες που εμφανίστηκαν το 1920 η μία δίπλα στην άλλη, θα κατευθυνθούμε στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης που κτίστηκε σε οικόπεδο που παρεχώρησε η Μονή Πετράκη το 1875. Από το πρωτοποριακό κτίριο του Γυμνασίου Θηλέων «Αριστοτέλης» που οικοδομήθηκε το 1929, στη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή η οποία συστήθηκε το 1886 και στην Αμερικάνική Σχολή Κλασικών Σπουδών που ιδρύθηκε το 1881. Η περιήγησή θα καταλήξει στους εσωτερικούς χώρους της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, η οποία άνοιξε τις πύλες της το 1926.

Ξεναγός μας και σε αυτή την βόλτα ο κ. Θανάσης Γιοχάλας – φιλόλογος και συγγραφέας του βιβλίου «Αθήνα: Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία».

Σας περιμένουμε!

Πηγή

12 Μαρτίου, 2015 Posted by | Νέα και ενδιαφέροντα | | no comments

«Χωριό Παραγωγών» το Σάββατο 14 Μαρτίου στον Βύρωνα

Το Σάββατο 14 Μαρτίου, από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, θα διεξαχθεί το «Χωριό Παραγωγών» στο πάρκο της Καραολή & Δημητρίου, απέναντι από το Δημαρχείο.

Πρόκειται για μια δράση με κοινωνικό χαρακτήρα καθώς παραγωγοί από όλη τη χώρα διαθέτουν ποιοτικά προϊόντα χωρίς μεσάζοντες σε πολύ χαμηλές τιμές στους καταναλωτές, ενώ μέρος των προϊόντων διατίθενται στις κοινωνικές δομές της πόλης προς ενίσχυση των ανθρώπων που πλήττονται από την οικονομική κρίση. Πρόκειται ουσιαστικά για μια σημαντική δράση αλληλεγγύης της Δημοτικής Αρχής που με τον νέο τρόπο λειτουργίας της προσφέρει τα μέγιστα στους κατοίκους της πόλης του Βύρωνα και όχι μόνο.

Ιδιαίτερη μνεία οφείλουμε να κάνουμε στη συμμετοχή στη δράση της «ΒΙΟΜΕ», του πρώτου αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου στην Ελλάδα. Για την ιστορία, οι εργαζόμενοι είχαν μείνει απλήρωτοι για μήνες, ενώ ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου εγκατέλειψε την επιχείρηση, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να λειτουργήσουν μόνοι τους το εργοστάσιο, αποτελώντας ουσιαστικά το πρώτο πείραμα αυτοδιαχείρισης εργοστασίου στη χώρα μας. Η «ΒΙΟΜΕ», θα διαθέσει στη δράση απορρυπαντικά.

Εκτός από τη «ΒΙΟΜΕ», άλλοι 36 παραγωγοί από όλη τη χώρα πρόκειται να διαθέσουν τα εξής προϊόντα: Αλεύρι, αλλαντικά, αραχίδα, αρτοποιήματα, αυγά, βότανα, γαλακτοκομικά, γλυκά κουταλιού, ελιές, ζυμαρικά, κρασιά, λάδι, μανιτάρια, μέλι, ξηρούς καρπούς, όσπρια, παραδοσιακά εδέσματα, πατάτες, παξιμάδια, πορτοκάλια, πίτες, ρύζι, σάλτσες, σκόρδα, σταφίδες, σύκα και χαλβά φαρσάλων.

Η επόμενη συνάντηση του “Χωριού Παραγωγών” θα πραγματοποιηθεί στις 4 Απριλίου 2015.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στον Υπεύθυνο της δράσης κ. Ιωάννη Μαυρίκη στο τηλέφωνο 2132008652 και στο email: xorio@dimosbyrona.gr

Οι συγκοινωνίες που εξυπηρετούν την πρόσβαση στο «Χωριό Παραγωγών» είναι:

τα λεωφορεία 203 – 204 (Στάση ΙΚΑ), 732 (13η Στάση) και
το τρόλεϊ 11 (Στάση Παλιό Τέρμα).
Οι κάτοικοι του Βύρωνα μπορούν να εξυπηρετηθούν και από τη Δημοτική Συγκοινωνία.

Πηγή

12 Μαρτίου, 2015 Posted by | Νέα και ενδιαφέροντα | | no comments