organosi 2.0

Για να…οργανωθούν οι οργανώσεις!

Δωρεάν Σπιρομετρήσεις στο Δήμο Χερσονήσου

Δωρεάν σπιρομετρήσεις, στο πλαίσιο προληπτικού ελέγχου της αναπνευστικής λειτουργίας των πολιτών, θα πραγματοποιήσει σε συνεργασία με ειδικούς πνευμονολόγους, το Γραφείο Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χερσονήσου, στις 3 και 10 Σεπτεμβρίου,( από τις 9.00 έως τις 14.30), στο Περιφερειακό Ιατρείο Μαλίων.

Οι εξετάσεις απευθύνονται κυρίως σε πολίτες άνω των 40 ετών και ιδιαίτερα σε καπνιστές ή πρώην καπνιστές. Όσοι ενδιαφέρονται θα χρειαστεί να κρατούν μαζί το βιβλιάριο υγείας τους (εάν διαθέτουν).

Όταν ένας καπνιστής ή καπνίστρια παρουσιάσει ένα ή περισσότερα συμπτώματα η βασική εξέταση που πρέπει να κάνει είναι η σπιρομέτρηση. Η εξέταση μετράει την ποσότητα του αέρα που βγαίνει από τους πνεύμονες και την ροή, δηλαδή την ταχύτητα με την οποία βγαίνει ο αέρας κατά την εκπνοή.

Οι έλεγχοι μέσω σπιρομέτρησης γίνονται στο πλαίσιο πρόληψης παθήσεων όπως είναι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π.), που αποτελεί χρόνια νόσο με σοβαρότατες επιπλοκές. Μάλιστα, η επίπτωση της νόσου αυξάνεται ταχέως, κυρίως λόγω του καπνίσματος.

Σε πολλές περιοχές της χώρας η πρόσβαση στη βασική εξέταση για τον έλεγχο της πνευμονικής λειτουργίας, τη διάγνωση και σταδιοποίηση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας με σπιρομέτρηση είναι περιορισμένη ή και ανύπαρκτη.

Πηγή

22 Αυγούστου, 2014 Posted by | Νέα και ενδιαφέροντα | | no comments

Comments are closed.