organosi 2.0

Για να…οργανωθούν οι οργανώσεις!

Δήμος Νότιας Κυνουρίας: Δωρεάν έλεγχος με μαστογραφία και Τεστ Παπ

Στο πλαίσιο του προγράμματος πληθυσμιακού ελέγχου «Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ», που πραγματοποιεί το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας, και μετά από αίτημα της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας και του Δήμου Ν.Κυνουρίας, τα οποία έγιναν αποδεκτά, ξεκινά πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου για τις γυναίκες που κατοικούν μόνιμα στον Δήμο Ν.Κυνουρίας με μαστογραφία και τεστ Παπανικολάου, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Οι εξετάσεις παρέχονται, όπως πάντα, εντελώς δωρεάν χωρίς οικονομικά, ασφαλιστικά ή φορολογικά κριτήρια.

Στόχος του προγράμματος αυτού είναι η εξέταση όλων των γυναικών ηλικίας από 25 έως 70 ετών με τεστ Παπανικολάου, και των γυναικών ηλικίας από 40 ετών και άνω επιπροσθέτως με μαστογραφία. Επίσης, σκοπό έχει και τον επανέλεγχο όλων των γυναικών, που συμμετείχαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα κατά την προηγούμενη φάση εξετάσεων. Στις γυναίκες ηλικίας από 30 έως 50 ετών θα διενεργείται τεστ Παπ με την νέα μέθοδο υγρής φάσης thinprep και θα γίνεται μοριακή ταυτοποίηση του ιού HPV.

Οι εξετάσεις θα πραγματοποιούνται, από την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022, στην ειδική αυτοκίνητη μονάδα που διαθέτει το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας, η οποία (για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα) θα βρίσκεται σταθμευμένη στο Λεωνίδιο, στον προαύλιο χώρο της Φάμπρικας Πολιτισμού. Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 27573.60202, 27573.60225 και 27136.10243 για να προγραμματίσουν το ραντεβού τους.

Έχει ληφθεί η απαραίτητη έγκριση από τον ΕΟΔΥ σχετικά με όλα τα μέτρα που τηρούνται στην σταθερή μονάδα για την προστασία των προσερχομένων προς εξέταση γυναικών, του προσωπικού, καθώς και της σωστής απολύμανσης των χώρων της μονάδας.

Οι διαγνώσεις των μαστογραφιών και των λαμβανομένων επιχρισμάτων γίνονται από έμπειρους ιατρούς ακτινολόγους και κυτταρολόγους, βάσει των ευρωπαϊκών κατευθυντηρίων οδηγιών των προγραμμάτων πληθυσμιακού ελέγχου.

Η ενημέρωση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων, όπως και την προηγούμενη φορά, γίνεται ταχυδρομικώς με προσωπική επιστολή. Στην περίπτωση που κριθεί απαραίτητος περαιτέρω έλεγχος, οι εξετασθείσες καλούνται και πάλι για συμπληρωματικές εξετάσεις οι οποίες πραγματοποιούνται, επίσης δωρεάν, είτε στην κινητή είτε στην σταθερή μονάδα του Ιδρύματος. Εάν χρειαστεί ιατρική παρέμβαση προτείνεται η παραπομπή των γυναικών στο νοσοκομείο «Ο Άγιος Σάββας»,το οποίο είναι το νοσοκομείο αναφοράς.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας, με μόνιμο χορηγό το «Ελληνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο», πραγματοποιεί προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου για την πρόληψη κι έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας με δωρεάν εξετάσεις του γυναικείου πληθυσμού Δήμων και Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας. Τα προγράμματα αυτά πραγματοποιούνται στον Ελλαδικό χώρο από το 1989.

Τηλέφωνα για ραντεβού:     2757360225/  2757360202 / 2713610243

Πηγή

16 Νοεμβρίου, 2022 Posted by | Νέα και ενδιαφέροντα | | no comments

Comments are closed.