organosi 2.0

Για να…οργανωθούν οι οργανώσεις!

Ο Δήμος Αθηναίων δημιουργεί το πρώτο ιατρείο διακοπής καπνίσματος

Στην πιλοτική λειτουργία ιατρείου διακοπής καπνίσματος, υπό την καθοδήγηση και παρουσία πνευμονολόγων της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας και εξειδικευμένων ψυχολόγων, προχωρά ο Δήμος Αθηναίων με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου, στοχεύοντας στην ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους του καπνίσματος αλλά και τις πρακτικές ελέγχου και περιορισμού του.

Το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος ξεκινά πιλοτικά τον Ιούνιο μέσα από τέσσερις εβδομαδιαίες ομαδικές συνεδρίες, με σκοπό να καθιερωθεί μόνιμα στα Δημοτικά Ιατρεία της πόλης, υπό την εποπτεία του Αντιδημάρχου Υγείας και Παιδείας Μανόλη Καλαμπόκα.

Βασικός στόχος του, είναι αφενός να βοηθήσει τους καπνιστές που επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα να το επιτύχουν με εύκολο και ασφαλή τρόπο, αφετέρου να κινητοποιήσει εκείνους που δεν είναι ακόμα έτοιμοι, ώστε σε δεύτερο χρόνο να καταφέρουν να προχωρήσουν στην οριστική διακοπή.

Το πλέγμα δράσεων που θα υλοποιηθεί στο Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος περιλαμβάνει:

  • Αναλυτική ενημέρωση των καπνιστών για τις επιπτώσεις του καπνίσματος, καθώς και για τα οφέλη που θα αποκομίσουν μετά τη διακοπή.
  • Προληπτικό ιατρικό έλεγχο της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας.
  • Εφαρμογή των διεθνών οδηγιών διακοπής καπνίσματος, σύμφωνα με  τις οποίες ο συνδυασμός εξατομικευμένης συμβουλευτικής και φαρμακευτικής αγωγής, πολλαπλασιάζει τα ποσοστά επιτυχούς διακοπής.
  • Παρακολούθηση και στήριξη των καπνιστών μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ώστε να παγιωθεί το αποτέλεσμα και να αποφευχθούν πιθανές υποτροπές.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τηλεφωνούν για πληροφορίες και να υποβάλλουν τις αιτήσεις συμμετοχής τους έως την Παρασκευή 5 Ιουνίου στο τηλέφωνο 210 – 2015510 (Εσωτ.  119), τις ώρες 09:00-14:00 καθημερινά. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στις αιτήσεις και αυστηρά τα υγειονομικά μέτρα προστασίας έναντι του Covid19 κατά τις συνεδρίες.

Πηγή

27 Μαΐου, 2021 Posted by | Νέα και ενδιαφέροντα | | no comments

Comments are closed.