organosi 2.0

Για να…οργανωθούν οι οργανώσεις!

Μαθαίνω την πόλη μου: Πρόγραμμα δωρεάν ξεναγήσεων στα Ιωάννινα

Με νέες ενδιαφέρουσες διαδρομές σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, τόπους λατρείας και μουσεία εμπλουτίζεται το πρόγραμμα δωρεάν ξεναγήσεων «Μαθαίνω για την πόλη μου», που οργανώνει, δεύτερη συνεχή χρονιά, στα Γιάννενα το Γραφείο Τουριστικής Προβολής του δήμου Ιωαννιτών, σε συνεργασία με το Σπήλαιο Περάματος.

Από τις 2 Δεκεμβρίου, όσοι κάτοικοι των Ιωαννίνων το επιθυμούν, θα μπορούν να απολαύσουν ορισμένους κυριακάτικους περιπάτους χαλαρωτικής ψυχαγωγίας στις ομορφότερες τοποθεσίες, τα μνημεία και τα μουσεία του τόπου μας. Να μάθουν, με τη βοήθεια έμπειρων και εξειδικευμένων ξεναγών, άγνωστες, ενδιαφέρουσες πτυχές για τη δράση προσώπων και αποφάσεων που επηρέασαν την εξέλιξη της ιστορίας. Να πληροφορηθούν για την καθημερινότητα και τις συνήθειες των ανθρώπων που έζησαν στην περιοχή μας. Χωρίς κουραστικές διηγήσεις ή εξαντλητικές λεπτομέρειες και ημερομηνίες. Να βιώσουν τις περιηγήσεις σαν μία μικρή εκδρομή αναψυχής.

Το πρόγραμμα δωρεάν ξεναγήσεων και περιπάτων «Μαθαίνω για την πόλη μου» εντάσσεται στο επιχειρησιακό σχέδιο του Γραφείου Τουριστικής Προβολής του δήμου 2016-2019.

Ενέργειες για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Μαθαίνω για την πόλη μου»
–Οι ξεναγήσεις θα διεξάγονται Κυριακή, θα διαρκούν δυόμιση με τρεις ώρες και η εκκίνηση των περιπάτων θα γίνεται από το κέντρο της πόλης, τον πύργο του Ρολογιού.
–Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα επιβαρύνονται μόνο με το κόστος των 2 ευρώ για την είσοδο στο σπήλαιο Περάματος, όπου η ξενάγηση θα γίνεται από υπεύθυνο του σπηλαίου.
–Θα τηρείται σειρά προτεραιότητας
–Σε περίπτωση κακοκαιρίας, η ξενάγηση-περίπατος στους εξωτερικούς χώρους δε θα γίνεται.
–Οι δηλώσεις συμμετοχής θα υποβάλλονται μέχρι και την Πέμπτη της τελευταίας εβδομάδας πριν την κάθε διαδρομή.
–Ανώτερος αριθμός συμμετοχής για κάθε ξενάγηση είναι 30 άτομα (με 10 άτομα επιλαχόντες).
–Οι αιτήσεις για συμμετοχή θα υποβάλλονται καθημερινά ηλεκτρονικά μέσω ειδικής φόρμας στην ιστοσελίδα του Γραφείου Τουριστικής Προβολής του δήμου ή αυτοπροσώπως, από Δευτέρα έως και Πέμπτη στο Γραφείο Τουριστικής Προβολής, Μουλαϊμίδη 10, στα Γιάννενα.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον τηλεφωνικό αριθμό: 26510 37017

Το πρόγραμμα των ξεναγήσεων-περιπάτων περιλαμβάνει:

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 1η: Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018, στις 10:30 π.μ.
Αφετηρία: Πύργος του Ρολογιού
Σπήλαιο Περάματος-Νησί
Η διαδρομή ξεκινά με επίσκεψη στο μαγευτικό σπήλαιο Περάματος, στο εσωτερικό του οποίου θα γίνει περιήγηση με τη συνοδεία των έμπειρων οδηγών του. Από εκεί, η περιήγηση θα συνεχιστεί στα μοναστήρια του Νησιού, με αφετηρία τη Μονή Φιλανθρωπηνών. Η διαδρομή θα ολοκληρωθεί στο Μουσείο Προεπαναστατικής Περιόδου, που στεγάζεται στα κελιά της Μονής Αγίου Παντελεήμονα…

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 2η: Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018, στις 10:30 π.μ.
Αφετηρία: Πύργος του Ρολογιού
Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων-Αρχαιολογικό Χώρο Δωδώνης
Με πρώτο σταθμό το Αρχαιολογικό Μουσείο, η διαδρομή αυτή συνιστά μια αναδρομή στην αρχαιότητα. Στα μονοπάτια της ιστορίας με οδηγό τα υλικά κατάλοιπα του παρελθόντος, ακολουθώντας τα βήματα βασιλέων και ηγεμόνων, μάντεων και ιερέων, που θα μετατρέψουν τους επισκέπτες σε «προσκυνητές» στο ιερό τέμενος του Δωδωναίου Διός στις υπώρειες του Τόμαρου…

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 3η: Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018, στις 10:30 π.μ.
Αφετηρία: Πύργος του Ρολογιού
Σπήλαιο Περάματος-Λιγκιάδες
Επίσκεψη στο Σπήλαιο του Περάματος και, στη συνέχεια, θα γίνει μετάβαση σε έναν τόπο μνήμης, που δεσπόζει αμφιθεατρικά επάνω από την πόλη των Ιωαννίνων, στο μαρτυρικό χωριό των Λιγκιάδων. Με οδηγό την ιστορία και τις μνήμες των ανθρώπων, οι επισκέπτες θα «ταξιδέψουν» στις τραγικές εκείνες ημέρες του 1943, ιχνηλατώντας γνωστές και άγνωστες πτυχές της τραγωδίας…

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 4η: Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019, στις 10:30 π.μ.
Αφετηρία: Πύργος του Ρολογιού
Ιερό Ναό Αγ. Αθανασίου (Μητρόπολη Ιωαννίνων)-Εβραϊκή Συναγωγή-Φετιχιέ Τζαμί
Η διαδρομή αυτή, συνιστά μια αναφορά στους τόπους λατρείας των κοινοτήτων μιας πόλης που αποτελούσε κάποτε, όχι τόσο παλιά… σταυροδρόμι θρησκειών και πολιτισμών. Ξεκινώντας από τον μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, η περιήγηση θα συνεχιστεί μέσα από τα στενά σοκάκια του Κάστρου στην Εβραϊκή Συναγωγή και ο περίπατος θα ολοκληρωθεί στο Φετιχέ Τζαμί, όπου κλείσει αυτός ο κύκλος μνήμης και αναφοράς…

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 5η: Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019, στις 10:30 π.μ.
Αφετηρία: Πύργος του Ρολογιού
Σπήλαιο Περάματος-Αρχαιολογικό Χώρο Καστρίτσας
Η διαδρομή μας ξεκινά από το Σπήλαιο Περάματος και θα συνεχιστεί με επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Καστρίτσας, σε μικρή απόσταση από την πόλη. Έναν χώρο, ο οποίος, σύμφωνα με τα ευρήματα των ανασκαφών, κατοικείται από τους πρώτους ιστορικούς χρόνους και ταυτίζεται με την Τέκμωνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των Μολοσσών.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 6η: Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019, στις 10:30 π.μ.
Αφετηρία: Πύργος του Ρολογιού
Μουσείο Βρέλλη-Οχυρά Μπιζανίου
Κατά την διάρκεια της διαδρομής αυτής, θα δοθεί η ευκαιρία, αφενός για παρακολούθηση ενός μικρού και περιεκτικού μαθήματος ιστορίας και, αφετέρου, για περιήγηση σε έναν τόπο άρρηκτα συνδεδεμένο με τη νεότερη ιστορία της πόλης. Στο Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας του Παύλου Βρέλλη και στο χώρο των Οχυρών του Μπιζανίου…

ΔΙΑΔΡΟΜΗ 7η: Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019, στις 10:30 π.μ.
Αφετηρία: Πύργος του Ρολογιού
Ιστορικό Μουσείο Ιωαννίνων «Χ. Νικολάου»-Κάστρο
Ο κύκλος των περιηγήσεων στο ιστορικό παρελθόν του τόπου κλείνει με μια επίσκεψη, αφενός στο Κάστρο των Ιωαννίνων και, αφετέρου, σε ένα νέο μουσείο που κλείνει μέσα στο αφήγημά του τη βιωμένη εμπειρία της ακμής της πόλης… Με πρώτη στάση, το Ιστορικό Μουσείο των Ιωαννίνων του Χρήστου Νικολάου, θα γίνει ένα «ταξίδι» στο παρελθόν «της πόλης με τα χίλια εργαστήρια». Στη συνέχεια,θα γίνει περίπατος στα καλντερίμια του κάστρου, με «οδηγό» αφήγησης τις μνήμες και τα μνημεία των βυζαντινών και οθωμανικών χρόνων.

Πηγή

29 Νοεμβρίου, 2018 Posted by | Νέα και ενδιαφέροντα | | no comments

Κορυδαλλός: Κυριακές χωρίς Μεσάζοντες

Συνεχίζεται και το 2018-2019 η επιτυχημένη δράση του Δήμου Κορυδαλλού «Κυριακές χωρίς Μεσάζοντες» την ερχόμενη Κυριακή 2 Δεκεμβρίου, 09:00 – 14:30, για την αγορά προϊόντων απ’ ευθείας από τους παραγωγούς. Η πρώτη αλλαγή αφορά στον χώρο, αφού στο εξής μεταφέρεται από το Δημοτικό Παρκινγκ, στο πάρκο του Δημαρχείου, Γρ. Λαμπράκη 240.

Επίσης, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου , η οργάνωση και λειτουργία της ανατέθηκε στην εθελοντική οργάνωση «Ανάσα Ζωής Κορυδαλλού» σε συνεργασία με τον Δήμο και το τμήμα Έρευνας, Τοπικής Ανάπτυξης & Προγραμματισμού.

Η «Ανάσα Ζωής Κορυδαλλού» είναι σωματείο με στόχο την κοινωνική προσφορά μέσω της εθελοντικής συμμετοχής των πολιτών. Πρόεδρος είναι ο εκάστοτε Δήμαρχος, σήμερα ο Σταύρος Κασιμάτης, ενώ στο διοικητικό συμβούλιο εκπροσωπούνται όλες οι δημοτικές παρατάξεις. Σκοπός του είναι η στήριξη και συμπαράσταση στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες της πόλης.

Πηγή και κατάλογος προϊόντων

29 Νοεμβρίου, 2018 Posted by | Νέα και ενδιαφέροντα | | no comments