organosi 2.0

Για να…οργανωθούν οι οργανώσεις!

Διεθνής συνάντηση για την Συμμετοχή πολιτών: Σχεδιάζοντας από την πλατεία της γειτονιάς έως το Σύνταγμα της χώρας

11046787_396392830522057_1467447069463708141_n

21 Μαρτίου 2015 | 10.00 ­ 18.00 | Ιωνικό Κέντρο | Λυσίου 11, Πλάκα

Μπορούμε να ενθαρρύνουμε και να διασφαλίσουμε την συμμετοχή των πολιτών στις δημόσιες διαδικασίες; Πώς μπορούμε να διευκολύνουμε τη μετάβαση προς νέους τρόπους συμμετοχικής διακυβέρνησης;

Επιστημονικές μέθοδοι, τεχνολογικές εφαρμογές και κοινωνικές εξελίξεις επιτρέπουν και διευκολύνουν τη συμμετοχή μας στα κοινά όσο ποτέ άλλοτε. Οι κοινωνικές συλλογικότητες πλέον έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν, να συνδιαμορφώσουν, να συναποφασίσουν λύσεις για κοινές προκλήσεις σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Το ζητούμενο που προκύπτει είναι πώς η δημιουργικότητα και η καινοτομία που απελευθερώνεται από τη συμμετοχή των πολιτών μπορεί να ενθαρρυνθεί, να θεσμοθετηθεί και να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα “από την πλατεία της γειτονιάς έως το Σύνταγμα της χώρας”.

Σκοπός της Διεθνούς Συνάντησης είναι η ανταλλαγή πρακτικών από κοινωνικά εγχειρήματα στην Ισλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Αίγυπτο και την Ελλάδα και η από κοινού διερεύνηση ενός θεωρητικού πλαισίου για τη μετάβασης της πολιτικής προς νέες μορφές διακυβέρνησης που εξασφαλίζουν τη συμμετοχή των πολιτών.

Ομιλητές
Με έναυσμα τα εγχειρήματα ΠΕΔΙΟ_ΑΓΟΡΑ και ΣΥΝΤΑΓΜΑ 2.0 που υλοποιούνται αυτή την περίοδο στο πλαίσιο της Πλατφόρμας Πολιτιικής Καινοτομίας, θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις και ανοιχτή συζήτηση με τη συμμετοχή των: Margrét Tryggvadóttir, μέλος της Συνταγματικής Συνέλευσης των πολιτών της Ισλανδίας, Etienne Chouard, καθηγητή Νομικής και ιδρυτή του κινήματος “Plan C” στη Γαλλία, Daniel Reagan, εκπρόσωπο του έργου “Crowdsourcing the UK’s Constitution” του London School of Economics, Airan Berg, Εκτελεστικό Διευθυντή της Υποψήφιας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Lecce 2021, Alia Mossalan αιγύπτια ακτιβίστρια και πολιτική επιστήμων, Βjarni Jonsson, Σύμβουλο Συστημικής Αλλαγής, Αναστασία Στρατηγέα, Αναπλ.Καθ. στο ΕΜΠ, Δημήτρη Γκούσκο Επίκ. Καθ. στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Παν. Αθηνών, Δημήτρη Χάριτο, Επίκ.Καθ. στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Παν. Αθηνών και Γιώργο Αναστασόπουλο, Δρ. Κοινωνικών Επιστημών και ιδρυτικό μέλος Occupy Wall Street – Occupy Athens.

Διοργάνωση
Η ημερίδα αποτελεί μέρος του έργου «ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ» που υλοποιούν οι οργανισμοί κοινωνίας των πολιτών CulturePolis, Placeidentity και SciFY . Η ημερίδα διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας, Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την αιγίδα του Ιωνικού Κέντρου. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Είμαστε όλοι Πολίτες» το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Πηγή

16 Μαρτίου, 2015 Posted by | Νέα και ενδιαφέροντα | | no comments

Αθήνα: Αφιέρωμα στους μεταπολεμικούς συγγραφείς στην Δημοτική Βιβλιοθήκη

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του δήμου Αθηναίων οργανώνει, στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη (Δομοκού 2, Σταθμός Λαρίσης, τηλ.: 210-8810884, 210-8846011), αφιέρωμα σε μεταπολεμικούς συγγραφείς με σκοπό να φωτιστεί το έργο πεζογράφων που σημάδεψαν μια εποχή. Το αφιέρωμα με τίτλο «Φωνές μείζονες σε φως έλασσον» εστιάζει στο έργο των Γιώργου Ιωάννου, Μάριου Χάκκα, Δημήτρη Χατζή, Τατιάνας Γκρίτση-Μιλλιέξ, Ανδρέα Φραγκιά και Άρη Αλεξάνδρου. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη

Ήδη παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία το πρώτο αφιέρωμα στον Γιώργο Ιωάννου, ενώ το δεύτερο, στο Μάριο Χάκκα, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Μαρτίου, στις 18.30. Για το συγγραφέα και το έργο του θα μιλήσουν οι Αγγέλα Καστρινάκη και Γιάννης Μπασκόζος.

Αποσπάσματα του έργου του θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Άννα Ελεφάντη και Δημήτρης Μυλωνάς.

Οι εκδηλώσεις απευθύνονται στο ευρύτερο κοινό και περιλαμβάνουν ομιλίες από έγκριτους μελετητές, αναγνώσεις αποσπασμάτων από ηθοποιούς και προβολή επιλεγμένου οπτικοακουστικού υλικού.

Ο εαρινός κύκλος εκδηλώσεων θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 6 Ιουνίου 2015 με μια βραδιά λόγου και μουσικής στον κήπο της βιβλιοθήκης με τη συμμετοχή της Big Band του Δήμου Αθηναίων.

Πρόγραμμα επόμενων εκδηλώσεων

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015
Δημήτρης Χατζής
Ομιλητές: Κατερίνα Σχινά, Λευτέρης Καλοσπύρος, Μαρία Στεφανοπούλου, Νίκος Μαθιουδάκης
Διαβάζει η Αννίτα Δεκαβάλλα

Δευτέρα 20 Απριλίου 2015
Τατιάνα Γκρίτση – Μιλλιέξ
Ομιλητές: Όλγα Σελλά, Κώστας Καζαμιάκης, Λίλυ Εξαρχοπούλου
Διαβάζει η Μυρτώ Αλικάκη

Δευτέρα 4 Μαΐου 2015
Ανδρέας Φραγκιάς
Ομιλητές: Μαίρη Μπελογιάννη, Μαρία Πεσκετζή, Κώστας Ακρίβος
Διαβάζουν η Λαρίσα Βέργου και η Αννίτα Δεκαβάλλα

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015
Άρης Αλεξάνδρου
Ομιλητές: Θανάσης Μήνας, Νίκος Ξένιος, Δημήτρης Αγγελής, Κώστας Σπαθαράκης
Διαβάζει η Κάτια Γέρου

Πηγή

16 Μαρτίου, 2015 Posted by | Νέα και ενδιαφέροντα | | no comments