organosi 2.0

Για να…οργανωθούν οι οργανώσεις!

Δίκτυο Αλληλεγγύης Διονύσου

Από την ιστοσελίδα τους:

Είμαστε κάτοικοι του Δήμου Διονύσου.

Η Αλληλεγγύη είναι το όπλο μας στην κρίση τους, ώστε να διεκδικήσουμε όλοι μαζί το δικαίωμα στην Αξιοπρέπεια!
Όλοι οι άνθρωποι αξίζουν τον σεβασμό.Γι αυτό αποφασίσαμε και δημιουργήσαμε το : ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

Στόχος μας είναι να πλαισιωθεί από πολίτες του Δήμου μας ανεξάρτητα από τον πολιτικό προσανατολισμό τους.
Η λειτουργία του Δικτύου Αλληλεγγύης στηρίζεται σε δύο βασικές αρχές:
-Αλληλεγγύη απ΄όλους και προς όλους χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς
-Άμεση λήψη αποφάσεων από τον πυρήνα των ίδιων ανθρώπων που συμμετέχουν ενεργά και σηκώνουν το βάρος των πρακτικών αναγκών.

Ξεπερνάμε την παγίδα της ατομικής φιλανθρωπίας. Η φιλανθρωπία κατευνάζει και απενοχοποιεί , η αλληλεγγύη αφυπνίζει και ενεργοποιεί.

Η κρίση ίσως είναι η ευκαιρία να αναπροσδιορίσουμε όλοι και όλες τις ανάγκες μας, να προτάξουμε την ιδέα της επαναχρησιμοποίησης των υλικών αγαθών, να προσφέρουμε όλοι αυτό που μπορούμε από ένα βιβλίο μέχρι ιατρικές ή νομικές συμβουλές ή ακόμα απλώς τον χρόνο μας.

Στοιχεία:

Η πρωτοβουλία (κατά την τελευταία επίσκεψη στον ιστοχώρο/social media στις 19/06/2017) παραμένει ενεργή

11 Οκτωβρίου, 2013 Posted by | Χωρίς κατηγορία | | no comments

Η Αθήνα της Κατοχής: ένας περίπατος 69 χρόνια από την απελευθέρωσή της

12 Οκτωβρίου 1944: Ημερομηνία απελευθέρωσης της Αθήνας από τα κατοχικά στρατεύματα. 69 χρόνια μετά, το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013, η ομάδα Πόλις των atenistas σας προσκαλεί σε έναν περίπατο για να γνωρίσετε την Αθήνα την περίοδο της Κατοχής.

Μαθαίνουμε για το τι συνέβαινε στην πόλη, μέσα από τις ιστορίες των ανθρώπων της. Πως ήταν η οδυνηρή καθημερινότητά τους; Πως αντιμετώπιζαν το λιμό και τις κακουχίες; Πως χρωμάτιζαν τα βάσανά τους;

Η έδρα των Γερμανικών Αρχών ασφαλείας, η μεγάλη διαδήλωση της Κατοχής, ο λιμός, τα καζίνο της εποχής, η μαύρη αγορά, τα κρατητήρια των αντιστασιακών είναι μερικά από όσα θα μας παρουσιάσει και εξιστορήσει ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης, διδάκτορας ιστορίας του Παν/μίου Αθηνών, συγγραφέας του βιβλίου “Η Εμπειρία της Κατοχής και της Αντίστασης στην Αθήνα”, (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2012), αναφέροντας άγνωστες πτυχές της εποχής που δεν έχουν αναφερθεί πρωτύτερα.

Επιπλέον, ο Χώρος Ιστορικής Μνήμης (Κοραή 4) θα είναι ανοιχτός για να γνωρίσετε τα σημεία που βασανίστηκαν οι κρατούμενοι της Κατοχής, καθώς εκεί βρίσκονται ακόμα τα μικροαντικείμενα, ακιδογράμματα και επιγραφές τους στις μεταλλικές πόρτες, στους τοίχους και τα παράθυρα.

Μετά το τέλος του περιπάτου θα προβάλλεται στο Πνευματικό Κέντρο του Δ. Αθηναίων (Ακαδημίας 50) η ταινία ντοκουμέντο του Άγγελου Παπαναστασίου, που ευγενικά παραχωρήθηκε από την κόρη του Λουκία Παπαναστασίου για χάρη του περιπάτου. Ο Άγγελος Παπαναστασίου, με κίνδυνο της ζωής του, αποτύπωσε κάποιες εικόνες της περιόδου εκείνης στην κινηματογραφική του μηχανή, την οποία έκρυβε σε μια καραβάνα συσσιτίου για να μην κινήσει υποψίες και κατέγραφε κρυφά εικόνες, τόσο από την καθημερινότητα, αλλά και – κυρίως – σκληρές εικόνες από τα δεινά που επέφερε η Κατοχή. Ένα εγχείρημα, ιδιαιτέρως δύσκολο και επικίνδυνο, δεδομένου ότι η κινηματογράφιση άνευ άδειας από τον εχθρό, τιμωρούνταν διά τής θανατικής ποινής.

Ραντεβού το Σάββατο 12/10/2013
στην Πλατεία Κολωνακίου στις 11:30!

Πηγή
Οι Atenistas στο Οργάνωση 2.0

11 Οκτωβρίου, 2013 Posted by | Νέα και ενδιαφέροντα | | no comments