organosi 2.0

Για να…οργανωθούν οι οργανώσεις!

Βλαστός, Κοινωνικός Συνεταιρισμός Ελληνικού Αργυρούπολης

Ο «Βλαστός» είναι μια συλλογικότητα που -επίσημα- υπάρχει από το Σεπτέμβριο του 2011, αλλά στα σκαριά ήταν δύο χρόνια νωρίτερα, από το φθινόπωρο του 2009, εποχή που τα μαύρα σύννεφα της κρίσης είχαν αρχίσει να μαζεύονται απειλητικά. Κοινή πεποίθηση όσων συσπειρώθηκαν γύρω από το εγχείρημα ήταν ότι –τουλάχιστον στο θέμα της τροφής- μπορούμε να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας για μια πιο ποιοτική διαβίωση, στηριγμένη στην αλληλεγγύη και τη συλλογικότητα.

Στόχος απ’ την αρχή ήταν η δημιουργία ενός κοινωνικού συνεταιρισμού με αντικείμενο τη διατροφή των πολιτών, χωρίς μεσάζοντες και κέρδη, βασισμένου στην εθελοντική προσφορά. Τα μέλη του εγχειρήματος δεν αμείβονται και όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά, με απόφαση της γενικής του συνέλευσης, όπως ορίζει και το καταστατικό του. Οι συνελεύσεις είναι πυκνές – μια φορά την εβδομάδα – και ανοιχτές. Όλοι μπορούν να συμμετέχουν σ’ αυτές, ακόμα και μη μέλη. Οι αποφάσεις παίρνονται συναινετικά και αποφεύγονται κατά το δυνατόν οι ψηφοφορίες, οι οποίες επιστρατεύονται μόνο στην έσχατη ανάγκη, δηλ. μόνο όποτε προκύπτουν σοβαρά αδιέξοδα, πράγμα σπάνιο.

Βασική αρχή του Βλαστού είναι η αυτονομία από κόμματα και παρατάξεις και μοναδική του αναφορά είναι η κοινωνία των πολιτών. Επιδιώκει την καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης ανάμεσα σε παραγωγούς και καταναλωτές, στηρίζοντας τους μικρούς παραγωγούς και την ποιοτική τροφή. Επιλέγει προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, πολλά από τα οποία έχουν επίσημη πιστοποίηση βιολογικού προϊόντος. Στόχος μας είναι οι σχέσεις εμπιστοσύνης με τους βιοκαλλιεργητές, η διατροφική μας ασφάλεια, και κατά συνέπεια η βιωσιμότητα των εδαφών που απειλείται σήμερα δραματικά από τη χημική γεωργία.

Στοιχεία:

Η πρωτοβουλία (κατά την τελευταία επίσκεψη στον ιστοχώρο/social media στις 25/06/2017) παραμένει ενεργή

29 Δεκεμβρίου, 2014 Posted by | Χωρίς κατηγορία | Ετικέτες: | no comments

Comments are closed.